< Takaisin

 

Tiedepolitiikka 2/2010
Pääkirjoitus

Yliopistojen uusi vapaus

Suomalainen yliopistolaitos on puoli vuotta elänyt vuosisadan yliopistouudistukseksi kutsutun vuodenvaihteessa voimaan tulleen uuden yliopistolain aikaa. Yliopistolaki muutti yliopistojen taloudellista asemaa, kun yliopistoista tuli muodollisesti itsenäisiä talousyksiköitä entisen tilivirastoaseman sijaan. Taloudellisen vapauden lisäys kuitenkin pitää sisällään suuremman vastuun omasta talouden pidosta ja taustalla olevan valtion etääntymisen nimenomaan vastuun osalta aiempaa kauemmas. Tiedepolitiikan tässä numerossa yliopistolaki näyttäytyy monissa teksteissä joko suoraan tai ainakin välillisesti.

Suomalaisena korkeakoulututkijana on ollut viime vuosina miellyttävää vierailla kansainvälisissä konferensseissa ainakin, mikäli kokee viehtymystä maamme tekemiä ratkaisuja koskevista ylistävistä arvioista. Milloin ylistystä jakavat plenumesitelmää pitävät pääalustajat, milloin työryhmissä puheenvuoroja pitävät osallistujat. Toki on hyväksyttävä vanhan sanonnan paikkansa pitävyys tässäkin yhteydessä: Ei niin suurta valhetta, ettei totta toinen puoli. Vaikka itsekin olen valmis tämän allekirjoittamaan, se ei silti tee minusta hykertelevän tyytyväistä uuden yliopistolain suhteen. Hyvää lain eduskuntakäsittelyssä oli viime kätisen päätösvallan turvaaminen yliopistoille niiden sisäisiä asioita koskien. Tämä sillä edellytyksellä, että yliopistot saavat käyttää tuota päätösvaltaansa edelleen niitä koskevissa keskeisissä autonomian piiriin kuuluvissa asioissa.

Yliopistojen opiskelijavalinnan luulisi olevan yliopistojen autonomian piiriin kuuluva asia, jos mikä. Näin ei kuitenkaan näytä olevan ja se herättää myös epäluottamusta uutta yliopistolakia koskevien muidenkin tulkintojen suhteen. Opetusministeri on omilla lausunnoillaan vihjaissut opiskelijavalintakysymyksen yhteydessä siihen vanhaan tosiasiaan, että raha on hyvä konsultti. Yliopistot siis voidaan viime kädessä pakottaa valitsemaan opiskelijat ensisijassa ylioppilastutkinnon perusteella rahaa kiristyskeinona käyttäen. Jos yliopistot eivät kykene parhaiten harkitsemaan, miten opiskelijansa valitsevat, niillä tuskin voi olla pätevyyttä ratkaista sitäkään, mitä valituille opiskelijoille tulisi opettaa. Silloin ei kaukana ole myöskään vastaavan ohjauksen ulottaminen tutkimuksen aiheistakin päättämiseen, tulisihan korkeimman opetuksen perustua tutkimukseen.

***

Opiskelijavalintaa suhteessa yliopistojen autonomiaan ja muitakin yliopistolakiin liittyviä kysymyksiä tarkastelee artikkelissaan Raija Huhtanen. Hän tuo esiin tekstissään muitakin tulkinnanvaraisuuksia, joita uuteen yliopistolakiin liittyy. Yliopistolain taustalla vaikuttaa kireä taloustilanne ja tosiasia, että valtion taloudellinen rooli yliopistojen rahoituksessa erityisesti tutkimuksen osalta on supistunut viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Opetusministeriö ohjaa yliopistoja kansainvälisten mallien mukaiseen erikoistumiseen ja rakenteiden uusimiseen, jossa keskeisenä piirteenä on oppiaineiden merkityksen vähentäminen yliopistojen rakenteellisena perustana. Tältä pohjalta toteutettavan koulutuksen osalta herää kuitenkin kysymys, mihin koulutuksen rakenne voi perustua, jos tiedeperusteiset oppiaineet korvataan työelämälähtöisiksi kuvitelluilla opetussisällöillä. Taustalla väikkyy myös suurempi kysymys siitä, mihin kaikkeen taloudellisen ohjauksen keinot voidaan ulottaa lakia väljästi tulkiten.

Taloudellisen tilanteen muutoksia on yliopistojen suhteen tarkasteltu tällä vuosituhannella etenkin Yhdysvalloissa akateemisen kapitalismin nimellä kulkevan käsitteistön avulla. Akateeminen kapitalismi viittaa talouden lainalaisuuksien yliopistoja ohjaavan vaikutuksen voimistumiseen ja tieteellisen toiminnan ehdollistumiseen yhä kasvavassa määrin monilta osiltaan talouden kehityspiirteiden pohjalta. Käsitteistö tarjoaa myös välineistöä uuden yliopistolain taustojen arviointiin suomalaisessa kontekstissa, vaikka kaikkia amerikkalaisen todellisuuden piirteitä meiltä ei ehkä löydykään johtuen korkeakoululaitoksen pitkästä valtiollisesta perinteestä. Ilkka Kauppinen nostaa tekstissään esiin aineettoman omaisuuden ja erityisesti immateriaalioikeudet akateemisen kapitalismin ja sosiologisen teorianmuodostuksen käsitteitä käyttäen. Immateriaalioikeudet ovat yksi keskeinen keskustelun alue, kun mietitään yliopistojen mahdollisuuksia löytää uusia varainhankinnan keinoja paikkaamaan supistuvaa valtion taloudellista panosta. Niihin liittyy myös kysymys tieteen tulosten julkisuudesta ja tutkimustulosten omistamisesta.

Uusi yliopistolaki vaikuttaa myös yliopistojen ja niiden alueellisen ympäristön suhteisiin. Tästä konkreettisena esimerkkinä Oulun yliopiston päätös lakkauttaa taloudellisiin syihin vedoten Kajaanin opettajankoulutuslaitos. Yliopistolain yhteydessä on käyty kaiken kaikkiaan hyvin vähän keskustelua yliopistojen alueellisesta merkityksestä. Yliopistojen ja paikallisten suhteiden problematiikkaan tuo mielenkiintoisia ulottuvuuksia Helena Kantanen omassa artikkelissaan, jossa hän tekee arviota yliopistolain vaikutuksista tässä suhteessa pohjaten tarkastelunsa muutaman vuoden takaiseen aiheeseen liittyvään väitöskirjaansa.

***

Lehden loppuosan puheenvuoroissa on monta kiinnostavaa aihepiiriä, jotka nekin kiinnittyvät hyvin kiinteästi keskusteluun yliopistojen toiminnasta. Sakari Ahola valaisee puheenvuorossaan taustoja ikuisuuskysymykseltä vaikuttavan ylioppilassuman syntyyn ja kehitykseen liittyen. Hän osoittaa selkeästi, että ylioppilassuma poistuu aikanaan yhtä luonnollisesti kuin se syntyikin. Ylioppilassuman poistamiseen ei pääsykoeratkaisuilla ja valinta perusteiden viilaamisella näytä olevan suurtakaan vaikutusta. Sen sijaan rakenteellisen kehittämisen tarpeet moninkertaistuvat, kun ylioppilassuma aikanaan purkautuu luonnollista tietä. Purkautumiseen varautumisessa näyttäisi olevan todellinen pitkän aikavälin haaste korkeakoulupolitiikalle mieluumminkin kuin pääsykoenäpertelyn toistuvassa esiin nostamisessa.

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat kehitelleet omaa vaihtoehtoista tulkintaansa yliopistojen tuloksellisuuden tarkastelulle. Tässä lehdessä he esittelevät lyhyesti tutkintokoulutuksen ja tutkimuksen rahoitukseen perustuvan tuloksellisuusindeksimallinsa ja arvioivat myös uusien yliopistojen pärjäämistä tällä tavoin tarkasteltuna. Virpi Honkasen lectio praecursoria on mielenkiintoinen katsaus akateemiseen yrittäjyyteen viidessä Euroopan maassa. Yrittäjyyteen kouluttaminenhan on yksi uusista haasteista, joihin yliopistojen Suomessakin tulisi vastata ympäristöstä esitettyjen vaateiden mukaan. Keskeisinä tuloksina Honkanen nostaa esiin toisaalta maiden väliset erot yrittäjyyden tuoman menestyksen suhteen sekä sukupuolten eriarvoisen aseman tässäkin suhteessa työmarkkinoilla. Vesa Huotari arvio Tuukka Tomperin toimittamaa uutta yliopistolakia käsittelevää kirjaa ja osallistuu siten omalta osaltaan lehden tämän numeron aihepiiriä koskevaan keskusteluun. Mika Pantzarin kirja-arvio tuo keskusteluun Kaj Sotalan kirjan ihmisen älyllisen ja toiminnallisen kapasiteetin laajentamisen mahdollisuuksista tutkimuksen antamin keinoin.

***

Toivottavasti keskustelu uuden yliopistolain ja yleensä suomalaisen korkeakoulu- ja tiedepolitiikan ympärillä jatkuu vireänä kesän jälkeenkin. Toivottavasti Tiedepolitiikan kakkosnumeron artikkelit antavat tähän pohjaa. Kesä kannattaa kuitenkin osaltaan käyttää rentoutumiseen ja akkujen lataamiseen kullekin parhaiten sopivalla tavalla. Siksi toivotan kaikille lehden lukijoille, kirjoittajille ja muille yhteistyökumppaneille rentouttavaa ja virkistävää kesää.

Tampereella juhannuksen alla 23.6.2010

Kari Kuoppala,
päätoimittaja

Takaisin ylös